Mondriaan

De Mon-3-aantjes hebben de afgelopen periode over een heel bekende schilder gewerkt: Piet Mondriaan.

We hebben geleerd dat hij eerst heel precies schilderde wat hij zag, het was realistisch. Door de jaren heen ging hij steeds minder realistisch schilderen, het werd steeds meer abstract. Dat betekent dat hij uiteindelijk alleen maar rechte lijnen en vlakken schilderde met maar 3 kleuren: rood, geel en blauw. Lijnen waren zwart en sommige vlakken in verschillende wit-tinten.

 

Inmiddels had hij zich aangesloten bij een groep kunstenaars die ook alleen maar de belangrijkste lijnen en vlakken lieten zien. Deze groep heet “De Stijl”. Deze groep wilde vrolijke kleuren omdat het in die tijd al zo donker was.

 

Wij hebben ons verplaatst in Mondriaan. In het platte vlak hebben we een eigen tekening met potlood gemaakt en onze beginletter in Mondriaan-stijl. Door middel van spiegelen hebben we de mooiste vlinders kunnen maken. Verder hebben we ook nog doosjes volgens de regels van “De Stijl” beplakt. En omdat we ons eigen museum hebben, zijn onze kunstwerken voorzien van echte ‘titel-kaartjes’, want onze stukken hebben ook passende titels gekregen.

 

Als wij ‘s nachts wakker worden gemaakt en moeten zeggen wat bij Mondriaan hoort, zeggen wij: Rood, Geel, Blauw, rechte lijnen, rechte vlakken. Geen ronde vormen. En zijn laatste werk: De Boogie Woogie! Wist je al dat dit nog steeds niet af is maar wel miljoenen euro’s waard?